UNUSTASID PAROOLI?

LOO UUS KONTO

Eksklusiivintervjuu Soome Olümpialootuse Joel Naukkarineniga

/ / Uudised
Alfa 2015 lõppes eestlaste jaoks edukalt – meeste eliitklassis võitis ajaga 2.43,2 Tõnu Endrekson. Kolmanda koha sai aga Allar Raja, tulemusega 2.46,5. Nende kahe Eesti absoluutsesse tippu kuuluva sõudja vahele õnnestus ennast aga tõmmata põhjanaabreid, Soomet, esindanud Joel Naukkarinen, kes ajaga 2.44,1 ületas nii isiklikku kui ka Soome senikehtinud tippmarki 1000m distantsil.

Joel Naukkarinen on Soome sõudja (Klubi Nesteen Soutajat), kes koostöös Antti Kilpeläineniga on võtnud sihiks Rio 2016 Olümpia. Akadeemilisel roolijata üksikaeru kahepaadil on nende meeste areng olnud viimastel hooaegadel tohutu. Kuigi heade tulemustega kaasneb avalikkuse tähelepanu, on Joel jäänud endiselt väga sõbralikuks nagu tõeline härrasmees, samuti ei olnud tal midagi mõnele küsimusele vastamise vastu. Siinkohal toobki Sõudespinning.ee Teieni eksklusiivintervjuu Olümpiakandidaadiga.

Kuidas oled rahul oma sõiduga Alfal? 

Alfa läks täpselt nii hästi, kui oli üldse võimalik! Ma andsin endast kõik ja tulemus 2.44,1 on ka mu uus isiklik rekord. See on ka uus Soome rekord, eelmine Soome tipptulemus kuulus 1998. aastast Klaus Geigerile ja oli 0,2 sekundit aeglasem. See oli vist ka just Alfal sõidetud? Samuti näitab meie head minekut see, et mu paarimees Kilpeläinen saavutas 4. koha (aeg: 2.46,8.) ja oli eelsõitude kiireim (aeg: 2.50,2).

Joel Naukkarinen: „Käepide kiiresti liikuma ja kett pingesse!“

Kas usud, et ühel päeval võid ka Endreksonist jagu saada?

Jah, ma usun, et see on võimalik, aga ärge saage palun valesti aru – ma hindan Tõnu saavutusi väga, aga Tõnu on praegu 35, mina alles 21. Mu sõudjakarjäär on alles algamas, niiet ma usun, et kui kõik läheb õiges suunas, siis see on paratamatu, et nooremad tulevad peale. See on nagu anekdoot, et Tõnu võitis esimese Alfa sama vanalt kui mina ja vaadake, mida kõike ta peale seda veel saavutas.

Millised on Sinu tavalised treeningud sõudeergomeetril?

Ma treenin kaks või kolm korda päevas, oleneb milline periood meil käsil on. Treeningud on väga erinevad, tempod varieeruvad 14st tõmbest minutis enam kui 60ni. Ajaliselt on see piiritlus 20 sekundit kuni enam kui kolm tundi. Kui meil on käsil tavaline 9-päevane treeningtsükkel, siis läbin ma selle jooksul tavaliselt ühe pikema distantsi, enamasti tähendab see maratoni (42195m). Peale jõutreeningut sõidame me tavaliselt kohe lõike, näiteks 2x4x20”@T500m/40”r (20 sekundit tööd 40 sekundi puhkuse järel 500m läbimise tempos, neli kordust, kaks seeriat). Üle anaeroobse läve treeninguid teeme me talvisel perioodil vähem, tavaline vastupidavuse treening on aga näiteks 25km läbimine tempos 20, pulssi hoiame siis tavaliselt allpool aeroobset läve.

Kui pikk on Sinu kõige pikem järjestikune treening sõudeergomeetril?

Kõige pikem seni läbitud järjestikune distants on 50km. Panin masina „Just Row“ peale ja mõtlesin, et kulgen seni, kuni veel mõnus on sõita, see oli eelmise aasta Jõululaupäeval. Mulle tuli üllatuseks, et „Just Row-ga“ ei saa üle 50km järjest sõita, muidu oleksin pikemaltki teinud, aga pidin pettuma.

(* Joeli 50km aeg: 3:13:15.3. Keskmine 500m kiirus: 1.55,9. Tempo: 19)

Kas soovitaksid sõudeergomeetrit treeninguks ka tavalistele inimestele?

Treenimisega Concept2 sõudeergomeetril saaks igaüks ennast viia elu parimasse füüsilisse vormi. Ei ole teist spordiala peale sõudmise, mis viiks su keha füüsiliselt nii ekstreemsete piirideni ja samas on Concept2 igal pool kättesaadav, see tähendab, et ei ole vaja midagi erilist, ainult mine ja sõua. Need masinad on ju tänapäeval pea igas spordiklubis olemas.

Kuidas sujub Teie Olümpiaprojekt?

Meie ettevalmistus on läinud siiamaani plaanipäraselt. Praegu oleme väga heas vormis. Kohe sõidame Itaaliasse laagrisse, et veelgi täiustada enda tehnilist sooritust veepeal. Samuti on meil nüüd uus paat ja sügisel hakkame võitlema Olümpiakoha eest.

Kas Sind (ja Teie tiimi) võib näha taas osalemas ka järgmine aasta Alfal?

Veel ei oska selle kohta midagi öelda. See oleneb paljuski meie laagri plaanidest aga need paneme paika uueks aastaks koos treeneriga alles sügisel. Samas on meil mõtteid tulla osalema ka meeskonnaga. Enne seda aastat käisime ka tiimiga sõitmas. Loodetavasti järgmisel aastal samuti ja siis võiks ju konkurentideks tulla ka Eesti tippudest moodustatud meeskond?

Joeli ja Antti leht Fb-s | Joeli ja Antti leht YT-s

Sõudespinning.ee tänab Joeli avameelse intervjuu eest ja loodame, et meil on põhjust neist ka edaspidi kirjutada. Soovime omalt poolt Joelile ja Anttile palju edu nende valitud eesmärkide täitmisel.

ÜLES