UNUSTASID PAROOLI?

LOO UUS KONTO

Maismaa Sõudemaraton: Millal süüa?

/ / Uudised
Enne võistlust tarbitav toit on kasulik alles siis, kui see on seeditud ja omastatud. Seetõttu on oluline oma toitumist õigesti ajastada, et võistluse vältel oleks vajalik energia olemas. Tasub meeles pidada, et rasva, valgu ja kiudainete rikas toit vajab seedimiseks rohkem aega ja on suurem risk ebamugavustundeks kõhus.

Samuti vajavad suuremad toidukogused rohkem aega seedimiseks. Kuidas siis ajastada oma toitumine õigesti?

  • Võistluspäeva kõige esimene ja üks tähtsamaid söögikordi on hommikusöök, millest sportlane loobuda ei tohiks.
  • Viimane suurem söögikord enne võistlust peaks olema 3-4 tundi enne starti, olgu see siis hommiku- või lõunasöök. See aitab vältida kehalisel pingutusel tekkivat ebamugavustunnet kõhus, kui magu on liiga täis ja veresuhkru langust, kui kõht on liiga tühi.
  • 1-2 tundi enne starti võib soovi korral tarbida mõne väikese vahepala.
  • 15-60 minutit enne starti on soovitatav süsivesikuterikkast söögist ja joogist hoiduda. See on küll individuaalne, aga paljudel sportlastel põhjustab süsivesikute tarbimine enne starti ulatusliku vere glükoositaseme languse peale starti ja sellest tulenevalt esineb väsimuse varaseid ilminguid. Seda, kuidas kellegi organism süsivesikutele enne starti reageerib, peaks eelnevalt treeningul testima. Samuti võib palju paremini mõjuda, kui eelistada madala glükeemilise indeksiga toite.
  • Vahetult enne starti võib juua spordijooki. Kui süsivesikuid tarbida umbes 15 minutit enne starti, siis eelnevalt mainitud veresuhkru languse ohtu reeglina ei kaasne.
  • Kahe võistlussõidu vahel peaks kiireks taastumiseks jooma spordijooki ning olenevalt pausi pikkusest, sööma ka väikese vahepala.
  • 15-30 minutit peale viimast võistlussõitu süüa väike vahepala, mis sisaldab 10-20 g valku ning 1g/kg kehakaalu kohta süsivesikuid. Lisaks tarbida piisavalt vedelikku.
  • Õhtusöök peaks järgnema nii pea kui võimalik.

Homme kirjutame konkreetsemalt sellest, mida peaks sööma enne tähtsat starti. Ülalloetletud soovitused kehtivad ka muudel võistlustel sõltumata distantsist. Kui sul tekkis küsimus, siis kirjuta ja me leiame rõõmuga sellele vastuse.

Tekst: toitumisspetsialist Siret Saarsalu, Nutrilligent.ee

Maismaa Sõudemaratoni leht | Maaismaa Sõudemaratoni 2014 aasta tulemused
ÜLES